Meer dan 50% van neppe Fortnite-apps bevat malware, spyware of adware

Android

Vorige maand heeft Epic Games de gesloten bèta van start laten gaan voor de Android-versie van Fortnite. De vele liefhebbers kunnen zich op de officiële website inschrijven en kans maken op toegang tot deze bèta. Helaas maken bedrijven met kwaadaardige intenties al langer misbruik van de behoefte aan een mobiele Fortnite.

Zo is het Android-platform bijvoorbeeld vergeven met neppe Fortnite-apps. Dusdanig zelfs dat Top10vpn een onderzoek startte naar 32 varianten. Het resultaat was dat meer dan de helft daarvan vergeven was met een vorm van malware, spyware en/of adware. Vier van deze apps vroegen zelfs excessieve toestemmingen om gegevens te verzamelen van de gebruiker.

De gevaren van onbekende apps

Gelukkig vraagt de officiële app van Epic Games niet om zulke toestemmingen. Het is dus belangrijk om te bekijken wat een app met de telefoon wenst te doen. Fortnite Mobile APK en Fortnite APK zijn de grootste misdadigers te noemen. Eerstgenoemde installeert een Trojan, terwijl laatstgenoemde emailadressen verzamelt. Het doel kan per app enorm verschillen. Bij de meesten gaat het om het klikken op advertenties of invullen van onderzoeken.

Met de immense populariteit van de game en de onwetendheid van een jonger publiek werpen dit soort praktijken al gauw hun vruchten af. Mocht je dus als ouder niet bewust zijn van de gevaren van dit soort apps, dan is het belangrijk om je in te lezen. Voor de technische personen onder ons is het volledig overzicht van het onderzoek in een overzichtelijk .pdf-formaat terug te vinden.

Bron: Top10vpn

Nog meer leesvoer

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt geheim gehouden.