RTX 2080 is de naam van NVIDIA’s nieuwste videokaart

Hardware, pc

Het is alweer tweeënhalf jaar geleden dat NVIDIA haar Pascal-videokaarten op de markt heeft gebracht. Dit was natuurlijk in de vorm van de GTX 1070 en GTX 1080. Inmiddels mag het tijd zijn voor een opvolger en op dat gebied worden we vandaag niet teleurgesteld. President van NVIDIA, Jensen Huang, heeft op SIGGRAPH namelijk de nodige details kunnen delen omtrent de aankomende Turing-architectuur en haar eerste uiting, de RTX 2080.

Technologische vooruitgang

Als eerste hebben we te maken met de vooruitgang op het gebied van transistoren. Waar de TITAN X en TITAN Xp een welgeteld aantal van 12 miljard hebben, zal de Turing-architectuur voorzien worden van 18,6 miljard transistoren. Dat is bijna een verdriedubbeling ten opzichte van de GTX 1070 en GTX 1080 die met 7,2 miljard transistoren lanceerden. Dit heeft enorme potentie voor de prestaties van de Turing-videokaarten.

Daarnaast maakt NVIDIA als eerste de sprong naar 12nm. Echter duiden diverse bronnen aan dat het eerder een verfijning is van het 16nm proces in plaats van een verkleining. Hoe dan ook dient dit verbeteringen op te leveren als het gaat om kloksnelheden, stroomverbruik en dichtheid. Momenteel kan de nieuwe architectuur tot wel 4608 CUDA-cores kwijt, wat natuurlijk ook een grote factor is als het gaat om prestaties.

Releasedatum

De RTX 2080, RTX 2070 en RTX 2060 zullen op 30 augustus, 27 september en 25 oktober verschijnen. Een exacte prijs voor deze varianten ontvangen we op een latere datum. Daarvan zullen we jullie logischerwijs van op de hoogte brengen. Uiteraard had Jensen Huang nog veel meer te vertellen over Turing en de aankomende videokaarten van NVIDIA. Zijn presentatie, met onder andere het nieuwe Quadro RTX-model, is volledig terug te zien hieronder.

Bron: PC Gamer

Nog meer leesvoer

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt geheim gehouden.